اتصالات رو به رشد، حسگرهای کمهزینه و تجزیه و تحلیلهایی با فناوری پیشرفته، بسیاری از صنایع را قادر میسازد ضمن کاهش هزینهها، درآمدها را افزایش دهند.
امروزه تولید کنندگان با چالش تضمین زنجیره های تامین و تحویل به موقع سفارشات جهانی روبرو هستند. اختلالات ناشی از آب و هوای نامساعد، اعتصابات یا سایر موارد پیش بینی نشده، میتواند منجر به تاخیر یا لغو قطعات جانبی و خرابی ماشین ها شوند.
چهارمین انقلاب صنعتی، فناوریهای هوش مصنوعی (AI) مانند یادگیری ماشینی و تجزیه و تحلیل داده را به ارمغان آوردهاست و تولید هوشمند و توانایی کنترل دستگاهها، سفارشات، فرایندها و عوامل خارجی را بی درنگ ممکن میسازد. برای مثال، اطلاع از وضعیت دقیق دستگاهها امکان نگهداری پیشگیرانه را فراهم کرده و میتواند موجب کاهش خرابی تجهیزات، افزایش قابلیت اطمینان و بهبود عملکرد داراییها شود.
تولید کنندگان خودرو از فناوری همانند دیجیتال[1] بهره بسیاری میبرند. در الگوی مجازی میتوان با استفاده از دادههای دنیای واقعی، از طراحی تا تولید، یافتن مسائل، شکستها و راهحلها، سناریوهای گوناگونی را پیش از ساخت نمونه جدید مورد آزمایش قرار داد.
در مقیاس وسیعتر، صنایع بیشتری از هوش مصنوعی در محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. این موارد شامل پیشرفت در حمل و نقل مانند سیستمهای ایمنی و خلبان خودکار و تجزیه و تحلیل دادهها برای مراقبتهای بهداشتی است که به پزشکان در انتخاب بهترین روش برای درمان بیماران کمک میکند. انسانها بیش از پیش به ماشینها اعتماد میکنند.
علیرغم تمام مزایا، نگرانیهایی در مورد فنآوریهای نوین وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند. در کارخانههای تولیدی، بازوهای رباتیک برنامهریزیشده و انسانها در کنار هم مشغول به کار هستند، بنابراین سیستمهای هوش مصنوعی باید از لحاظ ایمنی کارگران قابل اعتماد باشند. علاوه بر این، مسائل اخلاقی و اجتماعی درباره توانایی یادگیری و تصمیمگیری سیستمهای هوش مصنوعی و پتانسیل جهتگیری غیر عمد مطرح شده است. بنابراین، نیاز بیشتری به درک چگونگی عملکرد الگوریتم ها وجود دارد، به شکلی که در صورت بروز اشتباه، راهحلی پیدا شود تا از وقوع مجدد مشکل جلوگیری کند.
IEC برای تدوین استانداردهای هوش مصنوعی فعالیتهای گوناگونی انجام دادهاست. این سازمان عضو موسس انجمن آزاد اخلاق در سیستمهای خودمختار و هوشمند (OCEANIS) است، که سازمانهای استاندارد سراسر جهان را با هدف افزایش آگاهی در مورد نقش استانداردها در تسهیل نوآوری و پرداختن به امور مربوط به اخلاق و ارزشها گردهم میآورد. علاوه بر این، IEC و ISO در تدوین استانداردهای بین المللی فناوری های اطلاعات، از جمله هوش مصنوعی با یکدیگر همکاری میکنند.
ترجمه: آزاده علائی طالقانی- روابط عمومی و ارتباطات بین الملل
منبع: IEC e-tech – 2019
[1] digital twin