به دنبال برگزاری کارگاه آموزشی شماره یک ایزو با موضوع چارچوب آینده نگری استانداردسازی ایزو، دومین کارگاه نیز روز چهارشنبه مورخ 19 آذرماه 1399 از ساعت 11:30 الی 13:15 به صورت مجازی برگزار شد.
چارچوب آینده نگری استانداردسازی ایزو (ISO SFF) یک فرآیند پیش بینی قراردادی است که برای سیستم ایزو ایجاد شده و به اعضا در تعیین فرصت های آتی برای استانداردسازی بین المللی کمک خواهد کرد. طراحی این چارچوب با هدف تسهیل مشارکت فعال اعضای ایزو، به اشتراک گذاری داده های ایشان و شبکه ذینفعانشان توسط دبیرخانه مرکزی ایزو است.
در این کارگاه تعاملی، چارچوب آینده نگری استانداردسازی ایزو به تفصیل ارائه، پیشرفت ها، چهار فاز آن (بررسی محیطی، ایده پردازی، جداسازی و پالایش)، داده ها و برون داده های آن برای شرکت کنندگان توضیح داده شد. پس از ارائه خلاصه ای از کارگاه قبل و تعریف این پروژه، چارچوب پیشنهادی ایزو به شرکت کنندگان معرفی و توضیحات لازم توسط خانم کلیلند (Blinda Cleeland)، مسئول تحقیق و نوآوری ایزو ارائه شد که در ادامه شرح آن آمده است:
این رویه جدید به اعضا در آینده نگری و کسب فرصت های استانداردسازی کمک خواهد کرد.
اصول کلیدی این چارچوب عبارتند از:
- اصول مربوط به نماینده ملی که لازم الاجراست (سازمان های ملی استاندارد مسئول مشارکت ذینفعان هستند)
- این سیستم از روش رده بالا به رده پائین مطابعت می کند. موضوعات جدید تنها زمانی مورد بررسی قرار می گیرند که اعضا علاقمند ایزو پیشرو باشند.
- رویه پذیرش حوزه های جدید کاری در ایزو بدون تغییر باقی می ماند (TS/Ps و NPs)
رویه پیشنهادی ایزو، دارای چهار فاز است: پویش زیست محیطی، ایده پردازی، جداسازی و پالایش
فاز اول- بررسی محیطی: در این فاز برخی از گرایش های و پیشرفت های چشمگیر در حوزه فناوری و جامعه شناسایی خواهد شد.
فاز دوم- ایده پردازی: فرآیند این فاز یک رویکرد ذی نفع محور بوده و گرایش های شناسایی شده در فاز وارسی محیطی مبنای این مرحله خواهند بود.
فاز سوم- جداسازی : در این فاز ایده هایی که در دو فاز قبلی شناسایی شده اند برای مراحل بعدی ارزیابی خواهند شد. ایده های مرتبط به فعالیت های استانداردسازی فعلی و همچنین موضوعات آینده نگری شناسایی و بر روی ایده های منتخب مطالعه و تحقیق صورت خواهد گرفت.
فاز چهارم- پالایش: در این فاز ایده های برگزیده در فاز قبلی، به منظور بازنگری و ویرایش با ذی نفعان و کارشناسان به اشتراک گذاشته خواهد شد.
چطور ISO SFF با دیگر مدخل های استانداردسازی تفاوت دارد؟
ISO SFF یک رویه قدرتمند را برای نگاهی فراتر دارد به موضوعات موجود برای استانداردسازی در زمان حال.
این چارچوب دیدگاه های ذیفنعان درباره اینکه کدام موضوعات را مربوط به آینده می بینند و اینکه چطور این موضوعات پتانسیل استانداردسازی دارند، جمع آوری می کند.
همچنین به صورت مداوم این موضوع را ارزیابی می کنند که چقدر سرفصل های آینده برای استانداردسازی کامل هستند و اینکه چه زمانی و چطور کارکردن روی این موضوعات، بیشترین بهره وری را خواهد داشت.
یک نمونه بازه زمانی- از SFF تا یک کار جدید
چه کسی بخشی از چارچوب آینده نگری خواهد بود؟
همه سیستم ایزو، شامل اعضا (انتخاب موضوعات، مشارکت دادن ذینفعان، بازنگری مطالب)، ذینفعان اعضای ایزو (کارشناسان: برای تهیه ایده های و نظر کارشناسی)، دبیرخانه مرکزی ایزو (واحد نوآوری و تحقیق) برای هدایت میز (گروه) تحقیق، اطمینان از هماهنگی و تسهیل تبادل ها
بررسی محیطی
اهداف: تعیین حوزه های گسترده با پتانسیل آینده برای استانداردسازی
تحقق: به طور مداوم توسط تیم تحقیق و نوآوری ایزو انجام می شود
برون داد: تجزیه و تحلیل ترند و سیگنال های آن (یادداشت های کوتاه و موجز) در دسترس همه اعضای ایزو
کاربرد: حوزه موضوعات را برای کارگاه های آموزشی و کمپین های ایده پردازی اطلاع رسانی می کند
ایده پردازی
اهداف: مجموعه ایده های خاص برای موضوعات و حوزه های جدید استانداردسازی
تحقق: توسط کارگاه های آموزشی. ایده های توسط ذینفعان بسط یافته، بررسی و سرپرستی بحث درباره آن توسط تیم تحقیق و نوآوری ایزو انجام می شود
برون داد: موضوعات دارای پتانسیل خلاصه شده و شناسایی موضوعاتی که باید بسط و توسعه یابند در قالب وایت پیپر خواهد بود
کاربرد: زمینه را برای تحقیق در زمینه مقالات سفید در باره موضوعات آینده فراهم می کند
جداسازی
اهداف: محدود کردن فهرست موضوعاتی که در کارگاه آموزشی تعیین شده اند؛ تصمیم بگیرید کدام دارای پتانسیل هستند
تحقق: تحقیق و بازنگری توسط تیم تحقیق و نوآوری ایزو با همکاری کارشناس موضوع و اعضای علاقمند
برون داد: خلاصه کردن موضوعات دارای پتانسیل و تعیین موضوعاتی که باید در قالب وایت پیپر بسط داده شوند
کاربرد: فراهم کردن زمینه تحقیق در زمینه مقالات سفید درباره موضوعات آینده
پالایش
اهداف: ارزیابی ذینفعان ساختار یافته در مورد موضوعت انتخابی برای وایت پیپرها
تحقق: بازنگری مشترک توسط7 اعضا (با استفاده از mini-Delphi survey برخط)، بحث و پیشنهاد، بازنگری و تقطیر مدارک توسط تیم تحقیق و نوآوری ایزو
برون داد: وایت پیپر نهایی ISO SFF
کاربرد: در دسترس همه اعضای ایزو برای الحاق بعدی به رویه های استانداردسازی. پیشنهادات مربوط به گام های بعدی توسط تیم تحقیق و نوآوری ایزو ارائه خواهد شد.
تفاوت این مبحث در چیست؟
- فعال تر از رویکردهای تک موردی و ویژه فعلی، دارای رویه ای ساختارمند، مداوم، با معیار نوسنجی است که به دنبال فرصت های نوین می باشد
- کمیته های فنی بر روی طرح های کسب و کار راهبردی کار می کند اما اغلب در یک بازه زمانی کوتاه (حداکثر 5 سال) و تنها در حوزه خودشان
- بسیاری از گزارشات ترند موجود هستند، اما ما طیف وسیعی از گزارش ها را بررسی می کنیم و از دیدگاه استانداردسازی بین المللی به آنها نگاه کرده و این گزارش ها را برای اعضا خلاصه می کنیم
نقش اعضای ایزو
ISO SFF برای تعامل با و حمایت از هر سطح فعالیت آینده نگری در سطح ملی طراحی شده است.
پس از آموزش موارد فوق، کارگاه تعاملی میان اعضا با سرپرستی یکی از کارکنان ایزو به مدت 30 دقیقه برگزار شد. در این کارگاه تعاملی، شرکت کنندگان در 4 گروه بررسی محیطی، ایده پردازی، جداسازی و پالایش، پیشنهادات و ایده های خود را برای اجرای بهتر فاز مورد نظر با هم تیمی های خود به اشتراک گذاشت. در 10 دقیقه پایانی نیز تیم تحقیق و نوآوری به پرسش شرکت کنندگان پاسخ دادند.
تهیه و تنظیم: پریسا فقیهی
دفتر روابط عمومی و امور بین الملل