نوامبر 2020 دهمین سال انتشار استاندارد بین المللی مسؤلیت اجتماعی است.
تدوین استاندارد ISO 26000، پروژه استانداردسازی با دامنه ای بسیار وسیع بود که موضوعات مدیریت زیست محیطی و پایداری را در بر می گرفت. این راه با استاندارد ISO 14001 آغاز شد که حوزه کاری ایزو از بخش های صنعتی، فنی و استانداردهای کیفیت که ایزو به آنها شهره بود توسعه یافت. مشارکت گسترده از هر بخش قابل تصور، بخش جدایی ناپذیر در تدوین این استاندارد بین المللی بود.
نتیجه این امر تشکیل یک کمیته تخصصی پروژه بود که از دانش و حضور بیش از 500 متخصص جهان استفاده می کرد. حدود 80 کشور همراه با ارگانهایی مانند سازمان بین المللی کارفرمایان و گروههای مصرف کننده در این همکاری شرکت کردند. هنگامی که استاندارد ISO 26000 در نوامبر 2010 منتشر شد، اولین موارد جدید برای اجماع در استاندارد سازی و مجموعه ای جامع از دستورالعمل ها تعیین شد که مشارکت و شناخت از مسئولیت اجتماعی افزایش یافت.
استاندارد ISO 26000 دستورالعمل ها را ارایه می کند و نه الزامات را. از این استاندارد نمی توان برای گواهی استفاده نمود اما شرکت ها و سازمان های دیگر می توانند از آن به عنوان چارچوبی در بررسی ها و بهبود رویکرد خود در قبال مسئولیت اجتماعی، افشای داده ها و گزارش دهی در مورد چگونگی استفاده از استاندارد برای ایجاد تغییرات واقعی استفاده کنند. موضوعات اصلی در استاندارد ISO 26000 بر روشهای تجارت شرکت ها، نحوه رفتار آنها با کارمندان خود و چگونگی ارزیابی و محدود کردن اثرات فعالیت هایشان تأثیر داشته اند. در حالی که جامعه طی دهه گذشته در بسیاری از زمینه ها پیشرفت داشته، اما دستورالعمل های استاندارد ISO 26000 همچنان برای حل چالش های امروز مهم است. با توجه به اینکه بسیاری از شرکتها مجبور به ارزیابی مجدد شیوه تجارت خود در سایه COVID-19 هستند، اهمیت مسئولیت اجتماعی به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده ایجاد جامعه ای با تاب آوری و عدالت بیشتر، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
منبع: ایزو
مترجم: سعید حسنی، دفتر روابط عمومی و امور بین الملل